U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 6 oktober 2016

Nieuwsbrief 6 oktober 2016

Programma Symposium Kennisnetwerk Biociden

Op 13 oktober om 13.00 uur vindt in Utrecht het symposium plaats van het Kennisnetwerk Biociden. Meer over het programma leest u over onze pagina over het symposium.

Bestrijding exotische muggen nu ook mogelijk in woonwijk

Voor de bestrijding van exotische muggen zijn biociden nodig die geen toelating hebben voor de Nederlandse markt. Om deze biociden toch te kunnen gebruiken, verleent het ministerie van IenM een vrijstelling voor een aantal middelen onder specifieke omstandigheden. De lopende vrijstelling gold alleen voor de locaties van bedrijven voor gebruikte banden. Nu zijn echter ook dergelijke exotische muggen aangetroffen in onder andere een woonwijk in Veenendaal. Om ook hier deze muggen te kunnen bestrijden, is de vrijstelling uitgebreid. Meer informatie: biociden.nl.

Kamerdebat over hormoonverstorende stoffen in biociden en gewasbeschermingsmiddelen 

Verschillende Tweede Kamerleden hebben bezorgdheden geuit over de impact van de criteria van door de Europese Commissie voorgestelde criteria voor identificatie van hormoonverstorende stoffen binnen de wettelijke kaders van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dit gebeurde tijdens een debat op 14 september met staatsecretaris Van Dam van Economische Zaken en staatsecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Meer informatie: biociden.nl.

Ziekenhuizen kiezen vaker antibacteriële nanocoatings

De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) heeft de feiten over de toepassing van nanotechnologie in de schoonmaakbranche in 2016 op een rijtje gezet. De uitgevoerde literatuurstudie stelt dat in ziekenhuizen steeds meer nanocoatings met een antibacteriële werking worden toegepast, bijvoorbeeld op wanden, lichtknoppen en deurklinken. Dit zijn biociden. Lees meer.

Amerika verbiedt bacteriedodende stoffen in handzeep

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft een verbod ingevoerd op 19 ingrediënten in bacteriedodende handzeep. Het is niet duidelijk of deze stoffen hun werk doen en of ze veilig zijn. Lees meer.

Probiotische reiniging voldoet niet voor ontsmetting van stallen

Uit een Belgisch promotieonderzoek blijkt dat ‘goede bacteriën’ onvoldoende in staat zijn ongewenste bacteriën in stallen te verdringen. Een goede reiniging gevolgd door een klassieke desinfectie blijft de beste strategie om ziekteverwekkers te bestrijden. Ongewenste bacteriën overleven door onvoldoende reiniging voorafgaand aan de desinfectie of mogelijk door te lage aanbevolen concentraties ontsmettingsmiddel. Lees meer.

Webinair 'Same Biocidal Product Regulation and new family SPC' 9 november 2016

ECHA organiseert op 9 november een webinar over veranderingen die in oktober zijn doorgevoerd in R4BP 3. R4BP 3 is de centrale locatie voor het indienen van aanvragen voor biociden. Het webinar geeft uitleg over de nieuwe mogelijkheden om meerdere producten onder één toelating te laten vallen (biocidenfamilie). Lees meer.

Aangepast beleid respijttermijnen

Het Ctgb heeft het beleid voor het afgeven van respijttermijnen (aflever- en opgebruiktermijn) bij niet verlengen, wijzigen of intrekken van een toelating aangepast. Het nieuwe beleid is sinds 1 september 2016 van kracht. Meer informatie: biociden.nl.

Ctgb nieuws

Naar het overzicht van de Collegebesluiten over biociden.

Zoeken:

Service