U bevindt zich op: Home Nieuws NieuwsArchief Aankondiging voor gastcollege Vilentum op 19 juni mei 2014

Aankondiging voor gastcollege Vilentum op 19 juni mei 2014

Op donderdag 19 juni geven medewerkers van het RIVM, de Universiteit van Utrecht en de Gezondheidsdienst voor dieren een gastcollege over biociden in de veehouderij aan derdejaars studenten van de opleiding veehouderij aan de hoge school Vilentum in Dronten. Dit college is een initiatief van de Werkgroep veehouderij II van het Kennisnetwerk biociden. Deze werkgroep wil het juist gebruik van biociden in de veehouderij onder de aandacht brengen.

Biociden zijn bestrijdingsmiddelen die buiten de landbouw worden toegepast. Biociden worden al jaren toegepast in de veehouderij. De verwachting is dat dit gebruik steeds verder zal toenemen vanwege de strenge hygiëneregels en de druk op het terugdringen van het antibioticagebruik. Daarnaast is uit de praktijk gebleken dat regelmatig onjuist gebruik van biociden leidt tot ongewenste incidenten in stallen. Het is daarom van belang dat de toekomstige veehouders een degelijke basiskennis hebben over biociden: wat zijn biociden, waar vind men informatie over toegestane middelen, zijn er alternatieve oplossingen, en wat zijn de mogelijke gevolgen van onjuist gebruik van biociden. Dit zijn enkele voorbeelden van leerdoelen die aan bod komen in het gastcollege. 

Naast het informeren van deze groep Vilentum studenten is het de bedoeling dat dit onderwerp zich verder uitrolt naar andere veehouderijopleidingen. Uiteindelijk zal het onderwerp worden opgenomen in de bestaande curricula over bijvoorbeeld stal- en dierhygiëne. Het gastcollege is slechts één van de initiatieven in een breder plan om meer bekendheid en bewustwording te creëren over het juiste gebruik van biociden bij (toekomstige) veehouders en andere gerelateerde professionals zoals klauwkappers, veeartsen, en dierverzorgers.

 

 

Zoeken:

Service