U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief 2015 Nieuwsbrief 8 september 2015

Nieuwsbrief 8 september 2015

Wilt u deze via de mail ontvangen? Meld u dan aan via info@kennisnetwerkbiociden.nl.

Column van Frank Hes, coördinator van het Platform Biociden

Tegen de trend in ben ik een verklaard Europeaan. De Europese Unie heeft ons veel goeds gebracht. Niet in de laatste plaats: 70 jaar vrede! Waarom een “liefdesverklaring” aan Europa als inleiding? Meestal wordt zo iets gevolgd door een “maar”. Dat is in dit geval ook zo. Er is namelijk één Europees fenomeen, waar ik me al jaren aan stoor. En dat is die onuitroeibare neiging om nog vóór de inkt van regelgeving droog is, die regels alweer aan te scherpen of aan te vullen. Bij biociden is dat helaas niet anders. Lees meer.

Gezamenlijke aanpak knaagdier zonder gif

Knaagdieren gezamenlijk aanpakken zonder gif kan. Dat is de conclusie van het Praktijknetwerk Integraal Knaagdier Management - Veehouderij. Vrijdagavond werd het rapport overhandigd aan Johan van den Hout, gedeputeerde van de provincie Brabant. Gebiedsmanagement Van den Hout ontving het rapport uit handen van geitenhouder Jan van de Ven, een van de initiatiefnemers van het Praktijknetwerk. Naar het artikel van Nieuwe Oogst.

Bestrijdingsmiddel tegen vliegen kan gezondheidsschade veroorzaken

Een vliegenplaag kan gezondheidsschade veroorzaken doordat vliegen ziektekiemen overbrengen naar voedsel, maar ook door het overmatig gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in en om het huis. Gezinnen, soms met jonge kinderen, gebruiken vaak pesticiden om de vliegen te bestrijden. Wanneer dit gebeurt zonder de vliegenplaag aan de bron aan te pakken (bestrijding van de kweek- en broedplaatsen van de vliegen bij de veroorzaker) is het echter weinig efficiënt, zo schrijft de Vereniging Nederland Davos.

Richtsnoer voor biociden met micro-organismen

ECHA heeft een ‘guidance document’ (richtsnoer) gepubliceerd over biociden met micro-organismen als werkzame stof. Het document beschrijft verplichtingen voor aanvragers bij goedkeuring van actieve stoffen en product-toelating. Het document bevat de dossiervereisten en technisch advies over onder andere het uitvoeren van de risicobeoordeling. Naar het richtsnoer.

Salmonellabeheersing: aandacht voor hygiëne

Salmonellabeheersing is een hot item in de varkenshouderij. Het staat of valt met de algehele bedrijfshygiëne. Varkensvlees dat besmet is met salmonella vormt een verhoogd risico voor de volksgezondheid. Slachterijen verlangen daarom varkens aan de haak die vrij zijn van de bacterie. Ze leggen daar steeds meer de nadruk op. Ze willen zo voorkomen dat buitenlandse afnemers partijen vlees afkeuren en exportrestricties opleggen. Naar het artikel van Boerderij.

Berichten van het Ctgb

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft verschillende bekendmakingen en nieuwsberichten gepubliceerd. Lees meer.

Zoeken:

Service