U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 28 april 2016

Nieuwsbrief 28 april 2016

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over verstandig gebruik van biociden en waar mogelijk non-biocidale alternatieven. We selecteren en ordenen informatie die in de verschillende nationale en internationale gremia wordt gepubliceerd en geven een overzicht van relevante bijeenkomsten en publicaties.

Richtlijnen nodig voor nanovereisten in biocidenverordening


Er is behoefte aan specifieke richtlijnen om de uitvoering van nanospecifieke informatievereisten in de Biocidenverordening mogelijk te maken. Dit stelt het RIVM naar aanleiding van een recente publicatie van Deense wetenschappers over de manier waarop nanospecifieke vereisten in de biocidenwetgeving uitpakken in de praktijk. De Deense bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nanomaterials. Lees meer.

Publieke consultatie over Europese stoffenregelgeving

Belanghebbenden kunnen de komende tijd deelnemen aan een publieke consultatie van de Europese Commissie over de chemische stoffenwetgeving, waaronder de Europese biocidenverordening. De Europese Commissie zoekt onder andere inbreng van autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de implementatie en handhaving van de wetgeving, bedrijven en bedrijfsorganisaties uit de chemische industrie, downstream gebruikers, vakbonden, NGO’s, consumentenorganisaties en kennisinstituten. Lees meer.

Voor producten is niet altijd duidelijk welk wettelijk kader geldt

Er blijkt een grote variatie aan producten te zijn, waarvan niet eenvoudig te bepalen is onder welke wetgeving zij vallen: de Warenwet, de Geneesmiddelenwet, de Wet op de medische hulpmiddelen of de Biocidenverordening. Daardoor is soms ook onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het toezicht en/of handhaving. Dit kan risico’s voor de consument met zich meebrengen. Het RIVM heeft geïnventariseerd om welke producten het gaat. Lees meer.

Biocides USA 2016 – Biociden buiten de EU grenzen

Voor wie geïnteresseerd is in de inhoudelijke en regulatoire ontwikkelingen op het gebied van biociden in andere landen dan de EU lidstaten wordt hierover jaarlijks een congres georganiseerd door Chemicalwatch. Dit jaar was dit congres op 11 en 12 april in Washington DC. In de Amerika en Europa vind momenteel de meeste methodeontwikkeling plaats. Lees meer.

Bedwantsen steeds resistenter voor bestrijdingsmiddelen door dikke huid

De opmars van bedwantsen in de afgelopen twintig jaar komt mogelijk doordat het ongedierte een dikkere huid heeft ontwikkeld. Hierdoor zijn ze minder goed te bestrijden met insecticiden. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Sydney, hun bevindingen zijn gepubliceerd in het Australische tijdschrift PLOS ONE. Lees meer.

Ctgb relatiedag donderdag 9 juni

‘Hoe draagt de toelatingspraktijk bij aan de verduurzaming van het middelenpakket? Is comparative assessment bij biociden en gewasbeschermingsmiddelen een stimulans voor vergroening?’ Een greep uit de vragen die donderdag 9 juni tijdens de Ctgb relatiedag aan bod komen. De relatiedag vindt dit jaar plaats in Cinemec te Ede. Lees meer.

Ruim helft producenten en distributeurs antifouling in overtreding

Producenten en distributeurs/handelaren van antifouling - aangroeiwerende verfsystemen voor schepen - gaan veelal in de fout bij het aanbieden van dit product op de markt. Zo worden er producten aangeboden die niet of niet meer zijn toegelaten. Ook zijn de etiketten niet altijd voorzien van voldoende informatie. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na 102 controles vorig jaar. Lees meer.

 
Zoeken:

Service