U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 4 februari 2016 Nieuwsbrief 14 januari 2016

Nieuwsbrief 14 januari 2016

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over verstandig gebruik van biociden en waar mogelijk non-biocidale alternatieven. We selecteren en ordenen informatie die in de verschillende nationale en internationale gremia wordt gepubliceerd en geven een overzicht van relevante bijeenkomsten en publicaties.

Medisch centrum produceert minder schadelijk fixeermiddel

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een alternatieve methode om weefsels te conserveren. Vloeistoffen voor het conserveren van weefsels vallen onder de Biocidenverordening. De klassieke conserveringsvloeistof bevat volgens het LUMC veel formaldehyde en fenol. Formaldehyde is kankerverwekkend. Het ontwikkelde alternatief bevat veel minder formaldehyde en geen fenol. Lees meer.

Europese Hof laakt uitblijven criteria hormoonverstorende stoffen

Het Europese Hof stelt dat de Europese Commissie haar plicht onder de biocidenverordening heeft verzaakt door nog geen criteria vast te stellen voor hormoonverstorende stoffen in biociden. Het Hof deed de uitspraak in een rechtszaak, die Zweden heeft aangespannen met steun van de Europese Raad en het Europees Parlement. De Europese Commissie heeft zich wettelijk verplicht om uiterlijk in december 2013 criteria vast te stellen, maar dit is niet gebeurd. Lees meer.

Publieke consultatie voor vervanging van stoffen in rodenticiden

Belanghebbenden kunnen bij ECHA informatie indienen over alternatieven voor werkzame stoffen die voor vervanging in aanmerking komen. Het gaat om de stoffen brodifacoum, bromadiolone, chlorophacinone, coumatetralyl, difenacoum, difethialone, flocoumafen en warfarine. Deze stoffen worden gebruikt in biociden die als rodenticide worden toegepast. Lees meer.

Antwoord minister Schippers op vragen over gebruik Mucusol door visverwerkers

Minister Schippers van VWS heeft antwoord gegeven op vragen van Kamerlid Sjoera Dikkers over het gebruik van het middel Mucosol dat specifiek op de markt gebracht is voor het ontslijmen van vis. Dit middel op basis van waterstofperoxide wordt beschouwd als een technologische hulpstof als het voor dat doel wordt toegepast. Lees meer.

Zoeken:

Service