U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 5 juli 2016 Biociden in stuifmeel

Biociden in stuifmeel

Stuifmeel verzameld door bijen geplaatst in landbouw- en niet landbouwareaal in Indiana (USA) bevat zowel gewasbeschermingsmiddelen als biociden. De stoffen met de hoogst gevonden concentraties vallen onder de stofgroep pyrethroïden. Deze stoffen worden als biociden gebruikt. Dit staat in een artikel in Nature Communications. Het effect van de aanwezigheid van deze stoffen op de bijenpopulaties was geen onderwerp van dit onderzoek.

Bijen met druppel honing

Onderzoekers in Indiana (VS) hebben de herkomst van pollen dichtbij en ver weg van maïsvelden bepaald. Het blijkt dat de bijen veel foerageren buiten het landbouwgebied, omdat het merendeel van de pollen van planten komt die niet als gewas gekweekt worden. Pesticiden die in de landbouw worden gebruikt zijn in stuifmeel aantoonbaar, ongeacht of de bijenkast in een niet-landbouwgebied staat of naast een landbouwperceel.

Muggen, vlooien en teken

Er zijn ook relatief hoge gehalten aan phenothrin en prallethrin in verzameld stuifmeel aantoonbaar. Deze stoffen vallen onder de stofgroep pyrethroïden. Volgens de auteurs worden ze gebruikt voor het bestrijden van muggen, vlooien en teken. Dit zijn biocide-toepassingen. De gehalten waren het hoogst in mei-juni (prallethrin) en augustus en september (phenothrin). Er kon niet worden vastgesteld van welke plantensoort de pollen waren die de hoogste concentraties bevatten. Ook is het opmerkelijk dat in 100 procent van de monsters de stof DEET aantoonbaar was.

Hoe deze stoffen in de pollen terecht komen is niet achterhaald. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat bewoners of bedrijven in Indiana in de zomer tuinen behandelen met pyrethroïden tegen muggen- of tekenoverlast.

Heeft u een idee hoe DEET of pyrethroïden in stuifmeel terecht kunnen komen? Geef uw mening op LinkedIN (kennisnetwerkbiociden).

Meer informatie

Nature: Non-cultivated plants present a season-long route of pesticide exposure for honey bees

Zoeken:

Service