U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 7 april 2016 Brede aanpak nodig voor bestrijding bloedluis

Brede aanpak nodig voor bestrijding bloedluis

Bij de bestrijding van bloedluizen bij pluimvee moet rekening worden gehouden met het gedrag van het plaagdier (in de nacht actief), de stalinrichtingen, de wijze van doorbesmetting door de bedrijfsvoering en het gebruik van beschikbare middelen. Dus hier is Integrated Pest Management een must. Dit blijkt uit verschillende artikelen die de afgelopen tijd over dit onderwerp gepubliceerd zijn.

scharrelkuikens

 

Er wordt de laatste tijd in de pers veel aandacht besteed aan deze problematiek; het Vlaamse vakblad Management&Techniek schrijft over een mogelijke geïntegreerde aanpak in het artikel 'Nieuw project focust op totaalaanpak bloedluizen'. In een ander artikel in Veehouder&Veearts wordt gerefereerd naar een Europees project dat alle kennis over bloedluis en de bestrijding daarvan wil bundelen. Ook de WUR is er al een aantal jaren met dit probleem bezig en ontwikkelde een prototype monitor.

94 procent besmet

Bloedluizen vormen een groot probleem in de pluimveehouderij. In Nederland is 94 procent van de leghenkoppels besmet en bestrijding is lastig. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen is de aanpak van bloedluizen een punt van zorg.

Bloedluizen, eigenlijk rode vogelmijten, zuigen bloed bij de kip. Er kunnen wel 50 duizend tot 500 duizend mijten voorkomen op één kip. Ze veroorzaken bloedarmoede, waardoor de kippen verzwakken, minder weerstand hebben en eerder sterven. Dit zorgt voor een verlaagde (eier)productie. Meer hierover is te lezen in een overzichtsartikel op Groen Kennisnet.
Zoeken:

Service