U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 7 april 2016 Voorlichting aan booteigenaren over beter gebruik antifouling

Voorlichting aan booteigenaren over beter gebruik antifouling

Tijdens het KNB event over antifouling in september vorig jaar, waren stakeholders het eens dat er meer voorlichting moet komen om het gebruik van aangroeiwerende verf op boten te verduurzamen. Nu eigenaren hun boot klaarmaken voor een seizoen op het water, lopen er initiatieven om het gebruik van antifouling door particulieren te verduurzamen.

Zeilboten
 
MilieuCentraal publiceerde onlangs tips voor milieuvriendelijk gebruik van aangroeiwerende verf. De organisatie wijst booteigenaren op de mogelijkheid dat het niet nodig is om een nieuwe laag antifouling aan te brengen, als er geen aangroei is op de bestaande laag. Ook waarschuwt MilieuCentraal alleen middelen voor particulieren te gebruiken. Op de verpakking staat dan dat het middel voor ‘niet-professioneel’ gebruik is.


Het ministerie van IenM is de initiatiefnemer voor de ontwikkeling van het voorlichtingsmateriaal van MilieuCentraal. Bij deze ontwikkeling zijn verschillende partijen, zoals de HISWA, waterschappen, verffabrikanten en het RIVM betrokken.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier controleert particulieren op het juist gebruik van antifouling. Ook verwijst het waterschap particulieren naar de adviezen van MilieuCentraal. Hiermee wil het waterschap bereiken dat er minder schadelijke stoffen zoals zink en koper in het oppervlaktewater terecht komen.

Zie ook:

Voorlichting helpt aangroei op boten duurzaam te bestrijden

Zoeken:

Service