Wat leverde de biocideregelgeving op voor de industrie en de professionele gebruikers? Over die vraag gingen partners uit het netwerk in gesprek tijdens het KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden )-event op donderdag 16 mei. Ook kwamen belangrijke veranderingen en uitdagingen aan bod, zoals onder andere nieuwe methoden zonder dierproeven. En ging het over de geschiedenis van de biocidewetgeving en de behoefte aan meer samenwerking.  

In Kasteel Woerden heette KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden )-coördinator Corine Komen iedereen welkom. Vervolgens benadrukte dagvoorzitter Peter Kugel in zijn introductie de relevantie van het KNB. 

10 jaar Biocidenverordening vanuit perspectief industrie 

Boris van Berlo (Cefic) presenteerde 10 jaar BPR vanuit het perspectief van de industrie. Hierin vertelde Boris over de organisatie Biocides for Europe. Deze organisatie vertegenwoordigt de Europese biocide-industrie en participeert als waarnemer in Europese vergaderingen. Boris besprak een aantal positieve ontwikkelingen van de BPR. Bijvoorbeeld de vermindering van free-riding en de introductie van nieuwe concepten zoals biocidefamilies en Unietoelatingen. Hij wees echter ook op uitdagingen. Zo loopt de dataprotectie eind 2025 af en is de nieuwe regelgeving complex. Volgens Boris geeft de evaluatie van de BPR (REFIT) mogelijk kansen om het beter werkbaar te krijgen. 

Overgang naar risicobeoordeling zonder dierproeven 

Ans Punt (Unilever) sprak over de overgang naar risicobeoordeling zonder dierproeven. Deze is aangedreven door ethische bezwaren en nieuwe wettelijke eisen. In de cosmeticawetgeving zijn dierproeven al langer verboden. Ans legde uit hoe in vitro- en in silico-methoden kunnen bijdragen aan deze transitie. Er zijn nog uitdagingen zoals het volledig vervangen van dierproeven onder de BPR. Maar Ans was optimistisch over de mogelijkheden van deze nieuwe methoden. Vervolgens was het tijd voor vragen van het publiek. Die gingen over de veiligheid en maatschappelijke acceptatie van deze nieuwe methoden en de mogelijkheden over toepassing voor biociden. 

Ontwikkelingen in de biocideregelgeving 

Tineke de Wilde (Elements Advisory) gaf een terugblik op de afgelopen tien jaar. Hierbij presenteerde ze de historische en huidige rol van biociden: van de pest tot de recente coronapandemie. Ook gaf ze een overzicht van de ontwikkeling van de biocidewetgeving: van de BPD in 1998 tot de huidige BPR. Daarbij benadrukte ze de voortdurende behoefte aan harmonisatie en centralisatie. Tineke besprak ook de voordelen en uitdagingen van Unietoelatingen, comparative assessments, en IT-tools zoals CHESAR. Vragen uit het publiek gingen over de efficiëntie van de BPR en de mogelijkheden voor vereenvoudigde toelatingen. 

Toekomst van biocidemarkt 

De afsluiting van de dag was een discussie onder leiding van dagvoorzitter Peter Kugel. In deze discussie ging het over de toekomst van de biocidemarkt en de noodzaak van procesverbeteringen om innovatie te stimuleren. De discussie behandelde onder andere de harmonisatie tussen EFSA en ECHA en de noodzaak van meer handhaving door de NVWA. 

Waarborgen veiligheid en effectiviteit biociden 

Het event bood inzicht in de huidige ontwikkelingen en uitdagingen binnen de BPR. Maar nog belangrijker: het event liet zien hoe belangrijk voortdurende samenwerking en innovatie zijn om de veiligheid en effectiviteit van biociden te waarborgen.