Exotische muggen kunnen ziekten overbrengen. Het gaat bijvoorbeeld om de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) en de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Wanneer er exotische muggen in Nederland voorkomen kunnen deze bestreden worden met hiervoor toegelaten biociden. In twee recente publicaties worden alternatieve methoden onderzocht om op een andere manier (overlast van) deze muggen te bestrijden.

Wolbachia pipientis-bacterie

Chinese onderzoekers publiceerden onlangs onderzoek waarbij ze sterilisatietechnieken met een bacterie combineerden. In een laboratorium wordt een populatie tijgermuggen gescheiden in mannetjes en vrouwtjes. De vrouwelijke muggen worden gesteriliseerd en de mannetjesmuggen besmet met de Wolbachia pipientis-bacterie. Deze bacterie verhindert dat de mug zich kan voortplanten. Deze behandelde populatie muggen wordt vervolgens uitgezet. Hiermee slaagden ze erin om op twee Chinese eilandjes bij de stad Guangzhou de tijgermugpopulaties te reduceren met 94 procent.

Grafeen

Uit een Amerikaans onderzoek met gelekoortsmuggen blijkt dat grafeen (nanomateriaal op basis van koolstof) kan worden toegepast om muggenbeten te voorkomen. De onderzoekers hebben aangetoond dat meerlagig grafeen een tweevoudige verdediging kan bieden tegen muggenbeten. Het ultradunne maar sterke materiaal fungeert als een barrière waar muggen niet doorheen kunnen bijten. Tegelijkertijd toonden experimenten aan dat grafeen ook chemische signalen blokkeert die muggen gebruiken om te voelen dat een bloedmaaltijd nabij is, waardoor hun drang om te steken afzwakt. De onderzoekers suggereren op basis van deze bevindingen dat kleding met een grafeen voering een effectieve mugbarrière zou kunnen zijn.