De Franse overheidsinstantie voor de veiligheid van voedsel, milieu en arbeid (ANSES) ontwikkelde twee methodes om consumenten beter te informeren over de gevaren van huishoudelijke producten. Het gaat hierbij onder andere om desinfectiemiddelen en plaagdierbestrijdingsmiddelen. De Franse overheid hoopt zo ook fabrikanten aan te sporen om minder schadelijke alternatieven te ontwikkelen.

Gevaarseigenschappen

Met de methodes worden huishoudelijke producten onderverdeeld in categorieën op basis van hun gevaarseigenschappen voor mens en milieu. De eerste methode kijkt vooral naar de gevaarseigenschappen van alle stoffen in de producten. De tweede methode is op basis van de classificatie van de producten zelf volgens de CLP Classification, Labelling and Packaging (Classification, Labelling and Packaging )-verordening. Beide methoden geven een score aan producten voor de mate van gevaar. Dit moet consumenten beter informeren over de gevaren van de huishoudelijke producten.

Uitgebreider testen

ANSES testte de twee methoden op 72 producten. De onderzoekers stellen voor de methoden nog uitgebreider te testen. Uiteindelijk beslist de Franse overheid welke methode gebruikt gaat worden, voor welke producten dit geldt, en hoe dit op het etiket moet worden vermeld.

Minder schadelijke alternatieven

Met deze aanpak hoopt de Franse overheid ook dat fabrikanten de samenstelling van hun producten gaan verbeteren om ze veiliger te maken. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door de meest schadelijke stoffen in het product te vervangen of het aantal schadelijke stoffen in het product te verminderen.

Meer informatie

Zie voor meer informatie het nieuwsbericht van ANSES: Household product hazards: improving consumer information.