De Deense EPA (Environmental Protection Agency ) onderzocht antifoulingverf zonder biociden voor plezierboten. Het doel was de werkzaamheid van de verf te beoordelen. Ook verzamelde de EPA informatie over de gezondheids- en milieurisico’s van de verf. Uit het onderzoek blijkt dat er antifouling producten zonder biociden zijn die veilig kunnen zijn voor zowel de gezondheid als het milieu.
De Deense onderzoekers hebben 65 antifouling producten zonder biociden onderzocht. Deze zijn onderverdeeld in drie types: siliconen-gebaseerde foul release coatings, zelfpolijstende coatings en harde coatings. Siliconen-gebaseerde coatings lijken het meest te worden aangeboden.
Werkzaamheid
De werkzaamheid van deze coatings varieert sterk en hangt af van verschillende factoren. Zoals hoe vaak een boot vaart, met welke snelheid en in welk type water. Ook is het soms nodig om gedurende het vaarseizoen het onderwaterschip schoon te maken. Over de werkzaamheid in vergelijking met coatings met biociden kan geen algemene conclusie worden getrokken.
Gezondheids- en milieurisico's
Er komen elk jaar nieuwe antifoulingproducten zonder biociden op de markt, die als milieuvriendelijk worden aangeprezen. Van de 65 producten zijn er 13 nader onderzocht op gezondheids- en milieurisico's. Van deze 13 alternatieve antifoulings bevatten er vijf stoffen die mogelijk zorgwekkend zijn voor de gezondheid. Het gaat om de stoffen 4-methylpentaan-2-on (MIBK) en 4-methylpentaan-2-on oxim. MIBK zit waarschijnlijk ook als oplosmiddel in een aantal antifoulingverven met biociden. De Deense EPA (Environmental Protection Agency ) raadt deze producten af vanwege risico’s bij gebruik door consumenten.
Vijf stoffen in de alternatieve antifoulings zijn zorgwekkend voor het milieu. Dit zijn D4, D5, D6, MCCP en zinkoxide. Vier van deze vijf stoffen zijn PBT (persistent, bioaccumulerend en toxisch) en/of zPzB (zeer persistent en zeer bioaccumulerend. D4 en MCCP zijn PBT en zPzB. D5 en D6 zijn zPzB. Voor D4, D5 en D6 is momenteel een voorstel in voorbereiding om de stoffen als POP's (Persistent Organic Pollutants) onder het Verdrag van Stockholm te brengen. Voor MCCP is momenteel een beperking onder REACH in voorbereiding, die de aanwezigheid van MCCP beperkt tot ≤ 0,1% gewichtspercentage in mengsels.
Meer informatie
Lees het volledige onderzoeksrapport van de Deense EPA: Survey and risk assessment of chemical substances in non-biocidal antifouling paints for private pleasure boats(PDF).