De Bestrijdingsmiddelenatlas geeft een landelijk beeld van de aanwezigheid van werkzame stoffen uit bestrijdingsmiddelen in Nederlands oppervlaktewater. Hiervoor worden meetgegevens van regionale waterbeheerders gebruikt. Op 11 oktober 2024 is de Bestrijdingsmiddelenatlas geactualiseerd. In de nieuwe versie zijn meetgegevens uit 2023 toegevoegd.

Het Centrum voor Milieukunde (CML) van de Universiteit Leiden en Royal Haskoning DHV stellen de Bestrijdingsmiddelenatlas samen. Dit doen ze met meetgegevens van waterschappen en Rijkswaterstaat. De Bestrijdingsmiddelenatlas maakt onderscheid tussen de resultaten van de monitoringslocaties van het Landelijk Meetnet gewasbeschermingsmiddelen (LM-GBM), drinkwaterinnamepunten in het oppervlaktewater en meetpunten uit andere monitoringsprogramma's.

Biociden en gewasbeschermingsmiddelen

De gemeten werkzame stoffen kunnen zowel in gewasbeschermingsmiddelen als in biociden zijn gebruikt. Dit onderscheid is aan de hand van metingen niet te maken. In de Bestrijdingsmiddelenatlas kunnen gebruikers de meetresultaten vergelijken met zowel de toelatingsnorm voor gewasbeschermingsmiddelen als de toelatingsnorm voor biociden.

Mogelijkheden van de Bestrijdingsmiddelenatlas

De Bestrijdingsmiddelenatlas biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kunnen gebruikers individueel gemeten werkbare stoffen bekijken, maar ook alle aangetroffen stoffen samen. Dit geeft een beeld van de toxische druk. De Bestrijdingsmiddelenatlas biedt verder informatie over normoverschrijdingen, langjarige trends in concentraties en het verband tussen landgebruik en de concentratie of normoverschrijding van een stof. Ook zijn er analyses mogelijk op landelijke en op regionale (waterschap)schaal. Gebruikers kunnen de tabellen, kaarten en grafieken downloaden en gebruiken voor eigen analyses en toepassingen.

Meer informatie