Biociden voor menselijke hygiëne (PT1) met een claim tegen mycobacteriën worden in het Verenigd Koninkrijk voortaan beoordeeld als geneesmiddel. Dat maakte de bevoegde autoriteit voor biociden in het Verenigd Koninkrijk onlangs bekend.
Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie trad, heeft het een eigen biocidewetgeving, die ook Biocidal Products Regulation (BPR) heet. Deze wetgeving lijkt op de Europese biocidenverordening, maar wijkt op bepaalde punten af. Zo vallen producten die claimen effectief te zijn tegen specifiek genoemde pathogenen bijvoorbeeld onder de geneesmiddelenwetgeving.
Middelen met claims tegen mycobacteriën nu medicijnen
De Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) bepaalt voor het Verenigd Koninkrijk welke producten, claims en toepassingen onder de geneesmiddelenregelgeving vallen. Het MHRA heeft besloten dat producten voor menselijke hygiëne nu onder de medicijnenregelgeving vallen als ze werkzaamheid tegen mycobacteriën claimen. Het gaat bij dit besluit vooral om handdesinfectiemiddelen.
Mycobacteriën
Mycobacteriën zijn een geslacht (genus) van ongeveer 200 soorten binnen het domein van de bacteriën. De veroorzakers van lepra en tuberculose zijn bijvoorbeeld mycobacteriën, maar de meeste soorten mycobacteriën zijn niet pathogeen.
Overige biociden
Het besluit heeft geen effect op biociden waarvoor werkzaamheid tegen mycobacteriën wordt geclaimd en die onder de productsoorten 2, 3, 4 en 5 vallen. De Health and Safety Executive (HSE), de biociden-autoriteit in het Verenigd Koninkrijk, heeft geen zeggenschap over Europese Unietoelatingen, waarmee biociden op de Noord-Ierse markt geplaatst zouden kunnen worden.
Meer informatie?
Lees het nieuwsbericht van de Health and Safety Executive: Update: Biocide products in PT 1 – mycobacteria claims.