Exotische insecten kunnen zich vestigen in Nederland doordat het klimaat opwarmt en het handelsverkeer toeneemt. Een voorbeeld hiervan zijn termieten. Termieten kwamen tot voor kort niet in Nederland voor. Bestrijding van deze insecten in gebouwen en dood hout is soms noodzakelijk.
Het Kenniscentrum Insecten (EIS) schrijft samen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in het novembernummer van de nieuwsbrief ‘Kijk op exoten’ over drie soorten termieten die zich in Nederland hebben gevestigd. Het artikel roept mensen op om alert te zijn op het vóórkomen van termieten en waarnemingen te delen met EIS of KAD.
Twee soorten grondtermieten en een nathouttermietensoort
Het gaat om de Amerikaanse grondtermiet, de Atlantische grondtermiet en de Pacifische nathouttermiet. Grondtermieten hebben hoofdnesten in de grond. Vandaaruit zoeken ze hout op als voedsel. De termieten kunnen ook drooghout aantasten en daarmee een gevaar vormen voor constructies. Dit maakt bestrijding van deze termieten in gebouwen noodzakelijk. De Amerikaanse grondtermiet kan zeer omvangrijke kolonies maken. In Zuid-Holland is er een kolonie van circa 15.000 m2. De kolonies van de Atlantische grondtermiet zijn kleiner. De Atlantische grondtermieten zijn waarschijnlijk in Nederland terechtgekomen met besmette potplanten.
Pacifische nathouttermieten leven alleen in aangetast en vochtig hout. De in Nederland bekende kolonies bevinden zich in dode boomstronken.