In 2025 bestaat het Kennisnetwerk Biociden (KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden )) 15 jaar. Al 15 jaar brengen we mensen die met biociden werken bij elkaar rond interessante en actuele inhoudelijke thema’s. In dit artikel laten we alvast zien welke activiteiten we voor 2025 aan het voorbereiden zijn. Ook blikken we terug op de activiteiten van 2024.

In 2025 viert het KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden ) zijn 15-jarig jubileum. We hebben een boeiend programma in petto. We bereiden drie themabijeenkomsten (KNB-events) voor. Ook kunt u weer 14 KNB-nieuwsbrieven verwachten met het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van biociden. 

In de eerste helft van het jaar richten we ons op de papierindustrie met een KNB-event waarvoor we samenwerking met de brancheorganisaties zoeken. Het doel is om 'best practices' in biocidegebruik te delen en de papierindustrie kennis te laten maken met het KNB. 

In de tweede helft van 2025 staan er twee KNB-events op de agenda. Het eerste event richt zich op invasieve exoten, zoals het Mediterraan draaigatje en de Aziatische hoornaar. We onderzoeken de rol van biociden bij de bestrijding van deze exoten. Dit onderwerp sluit aan bij het initiatief van IenW Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ) om het programma IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management ) knaagdierbeheersing te verbreden naar IPM plaagdierbeheersing.  

Daarnaast organiseren we een event over de vraag of de biocidewereld klaar is voor een volgende pandemie. We willen onder andere samen met VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), IenW en NVZ dit onderwerp verkennen. 

We kijken ernaar uit om samen met u deze boeiende onderwerpen te verkennen en verwelkomen u graag bij onze KNB-events in 2025.

Hoogtepunten van 2024

Op de events van 2024 kijken we met trots en tevredenheid terug. We begonnen het jaar met een inspirerende lunchlezing op 23 januari. Joke Wezenbeek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) en Jabik de Boer van de ILT Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie Leefomgeving en Transport ) namen ons mee in de wereld van met biociden behandelde voorwerpen. Met meer dan zestig deelnemers was het een goedbezochte sessie vol stof tot nadenken. 

Op 16 mei organiseerden we het KNB-event 'Wat heeft 10 jaar Biocidenverordening gebracht?'. Tijdens dit KNB-event bespraken we met partners uit ons netwerk de impact van de biocideregelgeving op de industrie en professionele gebruikers. Belangrijke thema's zoals nieuwe methoden zonder dierproeven en ontwikkelingen in de biocideregelgeving kwamen aan bod. 

Het najaar bracht ons op 1 oktober het succesvolle event 'IPM knaagdierbeheersing en toezicht: Samen komen we verder'. Dit event organiseerden wij samen met ILT, NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) en Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ). De zaal zat vol, de discussies waren levendig en constructief en er was volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

We sloten het jaar af met een goedbezochte lunchlezing op 25 november over het toezicht op biociden, gepresenteerd door Peter Aubel van de ILT. Met meer dan negentig deelnemers was het een waardevolle KNB-lunchlezing die veel inzichten bood.

Eerdere verslagen teruglezen?

Verslagen van de events van 2024 vindt u hier: 

Blijf op de hoogte

Hou ook onze website Kennisnetwerk Biociden in de gaten voor de aankondiging van nieuwe events.