De WUR Wageningen University &Research (Wageningen University &Research) en Levend Lab Leiden publiceerden onlangs onderzoeken naar het effect van insecticiden op zoetwaterecosystemen. Onderzoekers van de WUR concludeerden dat de effecten van imidacloprid op het ecosysteem worden versterkt door temperatuurstijging. Onderzoekers van het Levend Lab in Leiden vonden verstoringen van het ecosysteem bij lage doseringen thiacloprid. Zowel imidacloprid als thiacloprid behoren tot de stofgroep neonicotinoïden.

Onderzoek van de WUR

De onderzoekers combineerden in het experiment verschillende stressfactoren voor zoetwaterecosystemen. Deze stressfactoren waren belasting met imidacloprid en stijging van de temperatuur. Uit het onderzoek blijkt dat het effect van imidacloprid op het zoetwaterecosysteem wordt versterkt wanneer ook de temperatuur toeneemt.

Onderzoek Levend Lab

De onderzoekers van de Universiteit Leiden stelden in hun onderzoek verschillende proefsloten bloot aan realistische concentraties thiacloprid. Ze vonden hierbij verstoringen van het ecosysteem zoals een verstoring van de voedselketen en een verstoring van de soortensamenstelling. Deze verstoringen kwamen ook voor bij concentraties thiacloprid onder de veilige waarden van EFSA European Food Safety Authority (European Food Safety Authority ) en EPA Environmental Protection Agency (Environmental Protection Agency ).  

De Europese Commissie heeft het gebruik van thiacloprid in 2020 beperkt, maar in grote delen van de wereld wordt deze stof nog steeds gebruikt. De onderzoekers pleiten dan ook voor strengere regulering van de stof en de stofgroep waartoe deze behoort (neonicotinoïden).

Meer informatie