Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit )) merken een verschuiving op in de toepassing van hygiënemaatregelen door de vleesverwerkende industrie. Bedrijven verkiezen steeds vaker alternatieve desinfectiemethoden boven de standaardprocedure. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) neemt in een recent uitgebracht rapport deze alternatieve desinfectiemethoden onder de loep.
Bedrijven in de Nederlandse voedselproducerende sector houden veel dieren voor de productie van bijvoorbeeld melk, eieren en vlees. Bij het houden van de dieren, maar ook bij transport, de slacht en verdere verwerking, is hygiëne van groot belang om ziektes te voorkomen. Daarom is het hygiënisch werken in de voedselproducerende sector aan strikte regels gebonden.
Verschuiving
Traditioneel volgen bedrijven in deze sector een standaardprocedure: eerst reinigen met een zeepoplossing en vervolgens desinfecteren met middelen zoals chloor. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit )) merken echter een verschuiving op. Steeds vaker kiezen bedrijven voor alternatieve desinfectiemethoden, zowel bij het schoonmaken van veetransportmiddelen als in de vleesverwerkende industrie. Deze nieuwe methoden zijn veelbelovend, maar hun effectiviteit en veiligheid zijn nog niet volledig in kaart gebracht.
Literatuurstudie en interviews met experts
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu )-rapport onderzoekt in opdracht van NVWA BuRO deze alternatieven door middel van een literatuurstudie en interviews met experts uit de sector. Enkele innovatieve methoden zijn de verneveling van chemische middelen, het gebruik van enzymen en desinfectie met uv-licht of ozon. Deze technieken hebben als voordeel dat ze geen schadelijke resten achterlaten. Toch bestaat er een risico op het ontstaan van nieuwe schadelijke bijproducten.
Verder onderzoek nodig
Hoewel sommige van deze methoden veelbelovend zijn, is verder onderzoek nodig om hun effectiviteit te bevestigen. Het is belangrijk dat deze alternatieven net zo goed bacteriën en virussen doden als de huidige standaardmethoden.
Meer informatie
Bekijk het RIVM-rapport: Alternatieve methoden van desinfectie toegepast in diertransportmiddelen en in de vleesverwerkende industrie.