U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief 2015 Nieuwsbrief 15 december 2015

Nieuwsbrief 15 december 2015

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over verstandig gebruik van biociden en waar mogelijk non-biocidale alternatieven. We selecteren en ordenen informatie die in de verschillende nationale en internationale gremia wordt gepubliceerd en geven een overzicht van relevante bijeenkomsten en publicaties.

2016 belangrijk jaar voor behandelde voorwerpen

In 2016 worden regels van kracht voor voorwerpen die met biociden zijn behandeld. Deze ‘behandelde voorwerpen’ vallen sinds 2013 onder de biocidenverordening. Er komt onder andere een beoordelingsverplichting voor de werkzame stoffen waarmee de voorwerpen zijn behandeld. Deze verplichting wordt stapsgewijs ingevoerd en 2016 wordt hierin een belangrijk jaar. Lees meer: biociden.nl.

Nanozilver als biocide

De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) verleende onlangs een voorwaardelijke registratie aan een desinfecterend product op basis van nanozilver. Non-gouvernementele organisaties daagden de EPA voor de rechter. Zij stellen dat belangrijke gegevens nog ontbreken, waardoor risico’s niet zijn uit te sluiten. Lees meer: RIVM signaleringsbrief KIR-nano

Engelstalige versie RIVM-rapport over alternatieven voor formaldehyde 

Het RIVM-rapport ‘Initial inventory of alternatives to biocidal products containing formaldehyde or formaldehyde releasers' is nu beschikbaar. Dit is de vertaling van het rapport ‘Eerste inventarisatie alternatieven voor biociden met formaldehyde of formaldehyde releasers’, dat in september is verschenen. In de KNB-nieuwsbrief van 22 september 2015 vindt u een toelichting op de inhoud van het rapport. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal het rapport aanbieden aan de EU lidstaten in de vergadering van de Competente Autoriteiten voor de Biocidenverordening in Brussel. Lees meer: RIVM.

Aanhouding voor handel in verboden gewasbeschermingsmiddelen en biociden

De politie heeft een in Tsjechië woonachtige Nederlander aangehouden op verdenking van de handel in niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De politie kwam de man op het spoor via een onderzoek rondom een webshop die veel verkocht aan groothandels en toeleveranciers van growshops. De middelen werden vooral gebruikt in hennepkwekerijen. In maart hield de politie al twee medeverdachten aan. De nu aangehouden man wordt gezien als de hoofdverdachte.  Lees meer: 112 Groningen.
 

 

Zoeken:

Service