Is een handgel een cosmetisch product of een desinfectiemiddel? En hoe zit het met insectenwerende zonnebrandcrème of desinfecterende zeep? Het verschil tussen cosmetica en biociden is soms klein, maar wel belangrijk. De regels die voor deze producten gelden zijn namelijk erg verschillend.

Als gevolg van de coronapandemie is het aanbod van en de vraag naar desinfectiemiddelen gestegen. Desinfectiemiddelen zijn biociden, maar lijken soms op cosmetica. Wat het verschil is tussen cosmetica en biociden is niet voor iedereen duidelijk. Daarom organiseert het Kennisnetwerk Biociden hierover een webinar.  

Het KNB organiseert het webinar samen met de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Tijdens het webinar verduidelijken verschillende sprekers de regels. Wat zijn bijvoorbeeld de regels voor markttoelating? Wat mag voor cosmetica en biociden op het etiket staan en wat niet? Sprekers van het Ctgb, RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, NCV en de 'NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam' komen aan het woord. Deelnemers kunnen na afloop ook hun vragen aan een panel kwijt dat bestaat uit medewerkers van het Ctgb, RIVM, NCV, NVZ, en ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Voor wie? 

Het webinar is bedoeld voor professionals die met biociden of cosmetica werken. Bijvoorbeeld voor mensen die biociden of cosmetica produceren, verkopen of toepassen. Het webinar is ook interessant voor partijen die betrokken zijn bij de toelating van biociden, het toezicht en het biocidenbeleid. 

Wanneer? 

Het webinar is op vrijdag 1 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden voor dit webinar kan via https://www.formdesk.com/rivm/cosmetica_en_biociden

Presentaties:

  • Jan Willem Andriessen (Ctgb): ‘Grensvlak cosmetica-biociden, wetgeving
  • Marjolijn Woutersen (RIVM): ‘De achtergrond van het technisch document handgels van de EC borderline werkgroep cosmetica
  • Ronald van Welie (NCV): ‘Een vak apart, cosmetica & biociden
  • Chuchu Yu (NVZ): ‘Wanneer en hoe desinfectiemiddel gebruiken