U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 25 februari 2016

Nieuwsbrief 25 februari 2016

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over verstandig gebruik van biociden en waar mogelijk non-biocidale alternatieven. We selecteren en ordenen informatie die in de verschillende nationale en internationale gremia wordt gepubliceerd en geven een overzicht van relevante bijeenkomsten en publicaties.

Vroeger was zo gek nog niet

Weerstand tegen biociden, kent u dat? De Gezondheidsraad onderzoekt de relatie tussen antibioticaresistentie en het gebruik van desinfectiemiddelen. Wereldwijd rinkelen alarmbellen omdat antibioticaresistentie toeneemt en er zijn maatregelen nodig! Lees meer.

Voorlichting over desinfectiemiddelen wordt belangrijker

Door de harmonisering van Europese richtlijnen voor werkzaamheid van desinfectiemiddelen, kan er in Nederland nu een breder pakket aan middelen worden toegelaten dan voorheen. Het gaat hierbij onder andere om middelen die een langere inwerktijd nodig hebben om hun werk goed te doen en om middelen die alleen tegen bepaalde virussen werken. Goede voorlichting moet ervoor zorgen dat de gebruiker het middel kiest dat geschikt is voor zijn doel en het middel vervolgens juist gebruikt. Lees meer.

Criteria voor hormoonverstorende stoffen in biociden deze zomer verwacht

De criteria voor hormoonverstorende stoffen in biociden worden in de zomer van dit jaar voorgedragen aan het Europese parlement. Dit belooft gezondheidscommissaris Vytenis Andriukaitis in reactie op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, waarin het Hof stelde dat de Europese Commissie haar plicht onder de biocidenverordening heeft verzaakt door nog geen criteria vast te stellen. De criteria zouden volgens de wet vastgesteld moeten zijn voor december 2013. De reden van uitstel is de uitvoering van een impact analyse. Dit is te lezen in verschillende media, waaronder EndsEurope. Lees meer.

Nieuwe regels voor Europees stofgoedkeuringsproces

Er gelden nieuwe regels voor het in werking treden van nieuwe Europese richtsnoeren (guidances) voor stofgoedkeuringen en het indienen van nieuwe informatie gedurende het stofgoedkeuringsproces. Aanvragers moeten richtsnoeren toepassen die zes maanden of langer voor het indienen van het dossier beschikbaar waren. Voorheen was het niet mogelijk om gedurende het stofgoedkeuringsproces nieuwe informatie aan het dossier toe te voegen, vanaf nu is dat onder voorwaarden wel mogelijk. Lees meer.

Zoeken:

Service