U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 25 februari 2016 Column Mark Montforts: Vroeger was zo gek nog niet

Column Mark Montforts: Vroeger was zo gek nog niet

Weerstand tegen biociden, kent u dat? De Gezondheidsraad onderzoekt de relatie tussen antibioticaresistentie en het gebruik van desinfectiemiddelen. Wereldwijd rinkelen alarmbellen omdat antibioticaresistentie toeneemt en er zijn maatregelen nodig!

Eerder deze maand luisterde de Gezondheidsraad tijdens een hoorzitting naar de ervaringen van de gebruikers van desinfectiemiddelen. Zij merken niks van resistentie. Wel merken zij dat er veel mis is:

  • De illegale middelen die vanouds gebruikt worden en wel schijnen te werken.
  • Het gebrek aan overzicht over de middelen die in huis gehaald zijn – of welke eigenlijk nodig zouden zijn.
  • Het gebrek aan kennis over de middelen die onjuist gebruikt worden.
  • Middelen met infographics die handiger zijn dan de wettelijke gebruiksvoorschriften.
  • De middelen die niet toegelaten zijn voor precies die bestrijding die zij nodig hebben en de inspectie die daar op toeziet.
  • De middelen waarvoor geen alternatieven voorhanden zijn, die nu dreigen te verdwijnen.

Gelukkig is er ook een lichtpunt: er zijn sectoren waar gewoon reinigen al een verbetering zou betekenen en waar desinfecterende middelen waarschijnlijk niets toevoegen. Toch blijkt dat de hele ketenmoet professionaliseren om het probleem van antibioticaresistentie door desinfectiemiddelen goed te kunnen aanpakken.

Denkt u dat ook wel eens, een adequaat middelenpakket van toegelaten middelen, juist gebruikt met kennis van zaken als het echt nodig is, met voorzorg als het om resistentieontwikkeling gaat? Deze thema’s worden geformuleerd door de gebruikers hierboven en tegenwoordig ook Europees genoemd als een invulling voor duurzaam gebruik van biociden. Ambities die een verdere professionalisering van afnemers en toepassers vragen. En die eisen stelt aan het kennisniveau van, en aan de communicatie binnen, de keten.

In 2006 legde het Nederlandse Beleidsprogramma Biociden de prioriteit al bij het juist gebruik van middelen, een adequaat middelenpakket en het uitbannen van illegale middelen van de markt. Heeft u ook wel eens het gevoel dat dit beleidsprogramma zijn tijd zeker 10 jaar vooruit was?

Mark Montforts
Expert milieurisico’s, RIVM

Mark Montforts is als adviseur verbonden aan de Commissie Desinfectantia van de Gezondheidsraad en hij is oprichter en voormalig coördinator van het Kennisnetwerk Biociden (2009-2014).

Zoeken:

Service