U bevindt zich op: Home Nieuwsbrief Nieuwsbrief 4 februari 2016 Nieuwsbrief 14 januari 2016 Medisch centrum produceert minder schadelijk fixeermiddel

Medisch centrum produceert minder schadelijk fixeermiddel

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een alternatieve methode om weefsels te conserveren. Vloeistoffen voor het conserveren van weefsels vallen onder de Biocidenverordening. De klassieke conserveringsvloeistof bevat volgens het LUMC veel formaldehyde en fenol. Formaldehyde is kankerverwekkend. Het ontwikkelde alternatief bevat veel minder formaldehyde en geen fenol.

Dries van Dam, conservator van het Anatomisch Museum van het LUMC, is de ontwikkelaar van de conserveringsmethode die minder schadelijke stoffen bevat dan de klassieke methodes. Het middel heeft de naam Fix for Life. Weefsel blijft er natuurgetrouw mee en jarenlang houdbaar. Daardoor kunnen vaker en realistischer anatomische en chirurgische vaardigheden op lichamen geoefend worden. 

Het RIVM heeft in 2015 een rapport gepubliceerd over alternatieven voor biociden die formaldehyde bevatten. In dit rapport wordt ook ingegaan op de toegepaste middelen voor de conservering van weefsels. Voor deze toepassing is thans op de Nederlandse markt geen enkel geregistreerd chemisch middel beschikbaar.

Meer informatie

Naar het bericht van het LUMC

Lees meer over het RIVM-rapport over alternatieven voor biociden met formaldehyde en het vervolgtraject via de KNB-nieuwsbrieven van: 

- 22 september 2015 (publicatie RIVM-rapport)

- 20 oktober 2015 (Ctgb: formaldehyde nog toegestaan)

- 3 november 2015 (vervolgtraject per sector: alternatieven daadwerkelijk geschikt?)

- 15 december 2015 (Engelse versie RIVM-rapport) 
 

 

 

 

 

 

 

 

Zoeken:

Service