Wat betekent het gebruik van biociden en gewasbeschermingsmiddelen voor de gezondheid van mens en milieu? En hoe kunnen nadelige effecten van dit gebruik worden verminderd?  Het Deense milieuagentschap (Miljøstyrelsen) gaat kennis hierover verzamelen. In 5 projecten zullen de ongewenste bijwerkingen van biociden en gewasbeschermingsmiddelen onderzocht worden.

In totaal is voor deze 5 onderzoeksprojecten (in het Deens) ruim 2 miljoen euro (15,7 miljoen Deense kroon) beschikbaar.

Migraine

Eén van de projecten gaat over de vraag of migraine vaker voorkomt door blootstelling aan biociden en gewasbeschermingsmiddelen. Onderzocht wordt of migraineaanvallen eerder voorkomen doordat werkzame stoffen in biociden en gewasbeschermingsmiddelen met een vergelijkbaar effect, elkaar versterken.

Norovirus

Een tweede project onderzoekt het inactiveren van het norovirus (en soortgelijke virussen) met desinfectiemiddelen. Dit onderzoek was nog niet mogelijk, omdat het kweken van het norovirus in een laboratorium niet kon. Door nieuwe methoden kan dit nu wel. Desinfectiemiddelen zijn nu vaak op basis van chloor. Het Deense milieuagentschap hoopt met dit onderzoek kennis op te doen voor de ontwikkeling van minder schadelijke alternatieven.  

De andere 3 projecten hebben betrekking op gewasbeschermingsmiddelen en gaan in op: 

  • de effecten van laag gedoseerde mengsels van gewasbeschermingsmiddelen, inclusief metabolieten, op het CatSper Ca2+-kanaal in menselijke zaadcellen en de gevolgen voor vruchtbaarheid; 
  • de ontwikkeling van strategieën om schimmelresistentie in aardappelproductie te voorkomen; en 
  • hoe hommels ingezet kunnen worden als vectoren van schimmels voor biologische ongediertebestrijding in aardbeibloemen.