23 januari: Tweede KNB-Lunchlezing over met biociden behandelde voorwerpen De eerste KNB-lunchlezing ging over de ‘wondere wereld van biociden’. De volgende online lunchlezing is op 23 januari 2024. Thema is dan: Met biociden behandelde voorwerpen.
Verslag symposium ‘Bredere inzet van IPM bij biocidegebruik’ Op 11 oktober 2023 vormde het Spoorwegmuseum het sfeervolle decor voor het symposium ‘Bredere inzet IPM bij biocidegebruik’. Presentaties, verdiepende sessies en levendige discussies vormden de ingrediënten.
Beleidsinstrumenten voor innovatie naar veilige biociden Het onderzoek ‘Policy instruments for promoting innovation to prevent or control risks of chemicals’ brengt de mogelijke beleidsinstrumenten in kaart om innovatie te stimuleren naar veilige chemische stoffen.
Bestrijden kakkerlakken moeilijker dan gedacht Al sinds de jaren '50 is bekend dat kakkerlakken resistentie opbouwen tegen insecticiden die worden ingezet om ze te bestrijden.
Afname weidevogelstand door gebruik insecticiden niet aangetoond In een eerder verschenen rapport wordt een relatie gelegd tussen insecticiden in mest en de afname van weidevogels in Nederland.
Nano-bestrijdingsmiddelen soms schadelijker dan niet-nano vorm Het ontwikkelen van bestrijdingsmiddelen in nanovorm neemt momenteel een grote vlucht. De nano-bestrijdingsmiddelen worden gerichter gebruikt en er is minder van nodig.
Aandacht voor zorgvuldig omgaan met desinfectantia Aandacht voor zorgvuldig gebruik van desinfectiemiddelen vraagt om de inzet van overheden, bedrijven en brancheorganisaties.
ECHA publiceert documenten BPC werkgroepen ECHA zal voortaan niet-vertrouwelijke documenten openbaar maken die afgerond zijn op vergaderingen van de BPC werkgroepen.
Toenemende tolerantie van bacteriën voor desinfectantia Bacteriën kunnen steeds beter tegen desinfectantia die worden gebruikt in ziekenhuizen.
Kritiek op wetgeving voor conserveermiddelen Door de Biocidenverordening en de CLP-wetgeving gelden er volgens bedrijven en brancheorganisaties steeds meer beperkingen voor het gebruik van conserveermiddelen.